środa, 5 grudnia 2012

Wiśnie i migdały

Pewnego chłodnego wieczoru, błądząc z psem między domami na wieczornym spacerze, sięgnął moich nozdrzy niezwykle zniewalający zapach. Zidentyfikowałam go jako ciasto wiśniowe z migdałami i aromatem migdałowym. Zapach był cudowny, słodki, soczyście wiśniowy i cierpkawo migdałowy, wręcz zniewalający.

Ta niezwykła woń chodziła za mną dwa tygodnie, aż w końcu znalazłam czas by upiec takie ciasto - wiśniowe z migdałowym akcentem. Przepis jak zwykle wyszperałam w sieci i dodałam kilka własnych ulepszeń. Ciasto wyszło...mniam...no właśnie, wyszło bardzo szybko, takie było dobre.


Oto przepis:

  • 250 g margaryny/masła
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru (proponuję w tej szklance zawszeć też opakowanie cukru wanilinowego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu (moja sugestia by dodać go nieco mniej ponieważ zabarwia ciasto na brązowo)
  • 600 g mrożonych, drylowanych wiśni
  • 100 g orzechów włoskich (u mnie były płatki z migdałów)
  • kruszonka
Wykonanie:
1. Margarynę/masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
2. Do masy stopniowo wbijać po 1 jajku.
3. do masy stopniowo dosypywać zmieszane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
4. Starannie wymieszać, wyrobić ciasto i ułożyć na wytłuszczonej i posypanej tartą bułką blasze.
5. Na cieście ułożyć wiśnie posypać kruszonką i orzechami.
6. Piec ok. 60 min w 180 stopniach C.
7. Przestudzone ciasto polać lukrem z 3 łyżek cukru pudru, soku cytrynowego, łyżką wody i odrobiną aromatu migdałowego.

Na następny raz dodam mniej cynamonu niż w przepisie. Dodam natomiast aromat migdałowy również do ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz